Jag är 45 år och har minnen av en butikskedja som hette Thorn. Stora röda logotyper och skyltfönster fulla av TV-apparater och Stereo.

Ibland när jag presenterar PerMånad så dyker frågan upp ”vad skiljer det här från Thorn hyr-TV egentligen?” och då är det i princip alltid personer i min egen ålder som också har samma minnen av butikskedjan. Thorn erbjöd på den tiden möjligheten att hyra hemelektronik direkt i butiken mot månadsbetalning – det är nog många familjer som haft en Thorn TV hemma i vardagsrummet. Den fördel som erbjöds var möjligheten att byta och att få service direkt i butiken om något problem uppstod.

Utmaningen med den affärsmodellen är att butiker med skyltläge och personal är väldigt kostsamt och hela den kostnaden måste överföras direkt på kundens månadskostnad. Manuella processer för avtalshantering, kreditprövning och fakturering kostar enormt mycket. Idag ser jag att Thorn finns kvar på nätet och försöker leva på varumärket. En MacBook Air av grundmodell kostar där 30 835kr fördelat över 62 månader om kunden väljer att inte använda autogiro.

PerMånad: 11 205kr mot 32 035kr

PerMånad vänder sig till småföretagare (vi jobbar inte mot privatpersoner) och använder ett nyutvecklat molnbaserat system kallat LeaseCloud för Digital Leasing. Det innebär att alla steg i processen görs på nätet och automatiskt. Du som kund kan se alla produkter här på PerMånad, priserna beräknas automatiskt, du kan välja avtalstid och beställa bara genom att uppge ditt organisationsnummer. Kreditkontroll görs på en sekund och du signerar ett avtal med PerMånad genom mobilt BankID. Transaktionskostnaden för en order är extremt låg jämfört med en säljare i butik som lägger 40 minuter på att hantera en försäljning.

Men butiken då? Vi erbjuder service via vår bemannade chat 08:00 – 22:00 och har en snittsvarstid på 29 sekunder – alla dagar i veckan inkl röda dagar. Med andra ord bättre tillgänglighet och snabbare svar utan butiksläget. Det ger också genomslag i prisbilden.

Samma MacBook Air som i exemplet ovan kostar på PerMånad 249kr i 36 månader, totalt 8964kr exkl moms = 11 205 kr. Då förutsätter vi att företaget väljer Autogiro samt har en företagsförsäkring, något som är mycket vanligt. Därefter kan du köpa loss datorn (för en kvartalshyra) eller hämta ut en ny modell under pågående hyresperiod.

Läs mer: Hur mycket dyrare är leasing och hyra jämfört med att köpa från t ex AppleStore?

Skillnaden mellan 1990-tal och 2020-tal är Digital Leasing

PerMånad har ett team av utvecklare som vidareutvecklar systemen och gör det lättare, snabbare och bättre för dig. Under 2019 kommer många nya möjligheter som kommer förändra hur du beställer datorer, telefoner och annat, kanske för alltid.