Det är smart att återanvända datorer, telefoner, kameror och annan utrustning som används i företaget. Många små företag med mindre budget och lättare behov kan dra stor nytta av att återanvända tre år gamla datorer, ett par år gamla telefoner eller annan fungerande utrustning.

 

90% av telefonerna slängs i mobilberget
Naturskyddsföreningen berättar att 10% av alla sålda mobiler återvinns, resterande 90% slängs eller ligger i byrålådor någonstans. Ingenstans i världen är användare så sugna på nya modeller som i Sverige vilket också gör att vi skapar ett enormt dolt mobilberg.

Småföretagen behöver bli bättre
Stora företag har ofta välfungerande rutiner för återvinning och retur av använd utrustning. Små företag saknar oftast detta och mycket av utrustningen hamnar i privata händer hos ägaren, familjen eller vänner efter att den är avskriven. En del väljer att sälja begagnad utrustning på Blocket men det kan bli både struligt och ibland få konsekvenser.

Tre tips för att främja hållbarhet

  • Köp kvalitetsprodukter med hållbar tillverkning från kända tillverkare som håller länge och som är attraktiva även i andra hand. En hemmabyggd dator är inte värd något efter tre år men en MacBook eller iMac efterfrågas av många.
  • Ta hand om din utrustning, använd garantier och försäkringar för att hålla allt välfungerande. Ta någon minut för att rengöra en bärbar dator, mobiltelefon, tangentbord eller andra delar som blir smutsiga. Använd ett ska på mobiltelefonen.
  •  Anpassa ditt leasingavtal efter hur länge du planerar att använda utrustningen. Datorer byts ofta var tredje år och telefoner vartannat år. På PerMånad är avtalen flexibla så om du måste använda utrustningen några månader längre så är det inget problem.

PerMånad främjar återanvändning
Utrustning som återlämnas till oss kvalitetkontrolleras, raderas och rengörs enligt branschpraxis. Vi använder försäkringar för att laga utrustning och återställa den till fullgott skick. Utrustning som går att återanvända erbjuder vi till nystartade och små företag till förmånliga villkor för att dom ska kunna växa.