Historien bakom PerMånad

Det här är en klassisk startup-historia. Grundaren ser en möjlighet och tänker “varför har ingen gjort detta tidigare” och startar ett företag. Kunderna älskar idén och företaget växer. Några år senare säger många “har inte det här alltid funnits?”. I mitt fall startar historien för 25 år sedan så det tog några år för mig att våga ta steget. Här är historien bakom PerMånad.

1994 – Skolfotograf som upptäcker Mac

När jag gick mitt sista gymnnasieår på Stagneliusskolan i Kalmar blev jag ansvarig för skolfotograferingen som täckte fyra gymnasieskolor och cirka 3000 elever. Jag arrangerade fotograferingen och produktionen av den årliga skolfotokatalogen. Foto har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag har haft lätt för datorer.

Jag valde att ta ett sabbatsår mellan gymnasiet och universitetsstudierna i Lund på ekonomprogrammet. På kort tid skrev jag avtal med flera gymnasieskolor så långt norrut som Avesta och startade mitt första företag. Tolv kataloger producerades 1994 och plötsligt blev behovet av effektiv produktion väldigt viktigt. På den här tiden var bildredigering väldigt tidskrävande då datorerna hade låg processorkraft. Att göra en “page curl” (ger effekten av att sidrullning) i Photoshop på ett högupplöst omslag tog mer än 45 minuter.

MacWarehouse var den mest populära Apple återförsäljaren med en katalog som utkom månadsvis med aktuella priser och kort presentation av produkterna som fanns på marknaden. Jag valde att investera i en ny Power Macintosh 7200/90 med 32MB RAM vilket var en investering på över 40 000 kronor så leasing kändes som ett smart alternativ för mitt företag. Jag visste ju att datorn skulle användas i flera år och producera många kataloger så månadskostnaden skulle täckas många gånger om.

Att beställa på leasing 1994 tog ungefär en vecka. Papper skulle postas och undertecknas i original tillsammans med legitimationskopia efter att MacWarehouse tagit flera dagar på sig att godkänna oss som kund. När datorn skulle levereras tvingades jag åka till lastkajen på deras lager i Hjorthagen för att personligen underteckna ett leveransgodkännande av utrustningen innan jag ens fått mina lådor. Varje månad fick jag en pappersfaktura som skulle betalas inom 10 dagar. Jag var nöjd med datorn men leasingupplevelsen var långt ifrån perfekt.

Något år senare köpte skolfotoföretaget SEFO i Örebro upp mitt bolag och jag fortsatte som entreprenör verksam inom flera olika branscher. Bland annat startade jag Skandinaviens största Apple Community 99mac som under elva år växte från några hundra macanvändare till över 100 000 medlemmar. Men tankarna kring leasing har hela tiden funnits i bakhuvudet sedan dess.

2015 – BankID slår igenom stort

20 år senare har e-handeln slagit igenom rejält och det är oftast enkelt att beställa produkter för leverans nästa dag. BankID slår igenom rejält i Sverige och nästan alla använder Swish. Med hjälp av mobilt BankID kan man logga in på banker och godkänna avtal.

Jag börjar fundera kring möjligheterna att koppla ihop e-handel med leasing och använda BankID för signering av leasingavtal. Det låter ju självklart och smidigt för alla. Jag tar kontakt med ett par leasingbolag för att diskutera möjligheter och skissar på en plattform för att hantera leasingavtal helt digitalt. Snabbt, enkelt och framförallt effektivt. Beställ dygnet runt, ingen kontakt med krånglig (och dyr) säljare och framförallt inget pappersarbete som kan strula eller tar tid.

Min goda vän Jonas Bonde grundade prisjämförelsesidan Prisjakt som är en av dom bästa sidorna på Internet enligt mig. Varje gång jag handlar dyrare varor jämför jag priset där. Jag berättade om idéerna kring leasing och e-handel och han tände till direkt. “Det låter självklart”.

2016 – Vi börjar bygga LeaseCloud

Idéerna blev en affärsplan och vi började bygga LeaseCloud. Bolaget registrerades och utvecklingsplanen för plattformen sattes i verket. LeaseCloud har API anslutningar mot flera leasingbolag och fungerar lika bra oavsett om en kund finns i Sverige, Norge, Danmark eller i Finland. Med hjälp av BankID eller lokala motsvarigheter kan du som kund signera leasingavtalet i mobilen på någon sekund.

När du går till kassan på PerMånad och väljer månadskostnad så använder du LeaseCloud plattformen – den är integrerad i PerMånad sidan.

2017 – lansering av PerMånad

Sommaren 2017 lanserar vi PerMånad. En enkel sajt med Apples populära sortiment och tydliga månadspriser. Möjlighet att beställa dygnet runt utan att behöva tala med en säljare i telefon, skriva på pappersavtal eller personligen åka till en butik. Istället erbjuder vi hjälp via chat mellan 08 till 22 alla dagar i veckan. Det blev en succé. Många företagare vill ha hjälp på udda tider när butiker och återförsäljare stängt sedan länge.

2018 – Vi har 500 nöjda kunder

Mats som tidigare hanterat alla order själv får hjälp av Edvin då PerMånad dubblerar omsättningen var 6:e månad. Vi börjar erbjuda Foto och Video produkter som varit väldigt efterfrågade av kunder som vill beställa hela sin videoredigering eller fotoredigering från samma leverantör. Våra kundrecensioner är lyriska och vi har snittbetyg 4,9/5 på både Google och Facebook, det är vi enormt glada över. I slutet av året har vi omsatt 15 miljoner kronor. Peter Carlsson som tidigare var VD på Pricerunner tillträder i styrelsen och investerar 12 miljoner kronor genom Spintop Ventures.

2019 – Snabbare, bättre och enklare

Vi lägger mycket energi på att göra PerMånad bättre. Jesper anställs i Februari och kompletterar Mats och Edvin. En ny kassa lanseras i Mars som är mycket tydligare och enklare. Ny teknisk lösning gör att leasingavtalen godkänns på några sekunder. Vi jobbar på att tydliggöra information på våra sidor och blir allt snabbare på att svara i chatten. Nu svarar vi på under 30 sekunder i snitt oavsett när du ställer en fråga.

Sommaren 2019 utsågs vi till ett av nordens 50 främsta framtidsbolag av Serendipity Challenge och presenterade vårt företag i Visby under Almedalsveckan.

Vår resa har bara börjat men vi är alla stolta över det vi skapat. Om du har frågor eller kommentarer är du varmt välkommen att kontakta mig eller teamet via chatten nere i högra hörnet.

Med varma hälsningar

Martin Björnström
VD och grundare av PerMånad