Välj rätt Mac för videoredigering

Vilken Mac ska du välja för videoredigering? Apples datorer är generellt bra på att redigera film men det finns nu flera kraftfulla modeller på marknaden och vilken som är bäst för dig hänger på några nyckelfaktorer.

Om du vill producera korta klipp i HD-upplösning för YouTube eller Social Media kommer i princip alla Mac modeller fungera bra. Dom flesta influencers använder MacBook, MacBook Air eller MacBook Pro kopplat till kameror i mobiltelefoner eller enklare videokameror. För den som spenderar mycket tid till detta är en stor skärm att rekommendera – komplettera med en 4K eller 5K bildskärm som Ultrafine 5K för att få mycket arbetsyta.

När det kommer till professionell produktion i Final Cut Pro eller Avid så krävs lite mer prestanda och framförallt diskutrymme. Filmning i 4k eller ännu högre kvalitet ökar också kraven exponentiellt.

Bärbar videoredigering på MacBook Pro 15 tum

Det går att jobba på en MacBook Pro 15 tum med utökat diskutrymme, bästa grafikkortet och snabb processor. Komplettera med en eller två 5K bildskärmar som 27-tum Ultrafine 5k eller helt nya 34-tum LG 34-tum UltraWide 5k. Detta ger dig en mobil redigeringsstation men prestanda är inte i nivå med Apples snabbaste stationära modeller.

För runt 1500 kronor per månad har du ett färdigt paket bestående av en värstingmodell av MacBook Pro 15 tum med 2TB inbyggd disk och en Ultrafine 5k bildskärm. För 3000kr månad så har du uppgraderat till två 5K bildskärmar och 24TB lagring via Thunderbolt 3.

Kontakta oss via chatten för personlig service.

 

Stationär videoredigering på iMac

Om du bygger en stationär videoredigering baserad på iMac får du en inbyggd skärm och snabbare processor till ungefär samma pengar som en MacBook Pro 15 tum. iMac levereras som standard med “Fusion Drive” som är en hybrid av hårddisk och liten SSD (32GB i 1TB Fusion Drive, 128GB i 2TB ,3TB versionerna). Du får mycket disk för pengarna men den är inte i närheten så snabb som en fullvärdig SSD och om du ska jobba i 4K upplösning så räcker det troligen inte.

Vi rekommenderar därför att du väljer en 512GB SSD drive och lagrar data externt via Thunderbolt 3. Det är väldigt dyrt att välja en intern 2TB SSD men har fördelen med extrema prestanda kombinerat med att du slipper externa enheter.

Vi rekommenderar också det snabbaste grafikkortet Radeon Pro 580 med 8GB grafikminne för program som Final Cut och Premiere använder GPU allt mer och den är betydligt snabbare än processorn. Radeon Pro 575 kan också vara tillräckligt (ca 20% långsammare).

När det kommer till internminne så rekommenderar vi absolut minst 16GB och helst 32GB.

En iMac 27 tum med 4.2 GHz i7 processor, 32 GB internminne och 1TB SSD kostar runt en tusenlapp i månaden vilket måste anses prisvärd sett till hur mycket en redigerare kan fakturera per månad.