13 sätt att öka ditt företags kreditvärdighet

Blev kick-offen dyrare än vad du räknat med? Och nu behöver du ta ett litet företagslån. Men har du koll på företagets kreditvärdighet? 

Inte? Här är 13 tips som kan hjälpa dig! 

Företagets kreditvärdighet är ett mått på företagets förmåga att betala sina skulder. Måttet används bland annat av långivare och påverkar ditt företags möjligheter att få lån. Det som påverkar ditt företags kreditvärdighet i positivt eller negativ riktning är det som vi ofta kallar för sunt förnuft eller ordning och reda. Så, om du har koll på din verksamhet och vilka kunder du väljer att jobba med – då har du kommit en bra bit på vägen. 

1. Betala löner och fakturor i tid

Ett ganska självklart tips. För de allra flesta. Om du betalar löner och fakturor i tid innebär detta att du aldrig drar på dig några förfallna fakturor, vilket du verkligen vill undvika. Att ha skulder hos kronofogden är något som drar ner ditt företags kreditvärdighet i avgrunden. Extra viktigt att tänka på detta om du har ett nystartat företag. Ett enkelt sätt att undvika slarv är att använda sig av automatiserad bokföring. 

2. Se till att kunderna betalar i tid

Har du koll på hur ekonomin ser ut för dina kunder? Är de likvida? Betalar de dina fakturor i tid? Om en av dina kunder går i konkurs så kan du själv räkna ut att dina chanser för att få betalt för det som du levererat minskar radikalt. Genom ha koll på dina kunders skuldsättning kan du se till att inte ha för stora skulder utstående mot dem där det finns risk för konkurs. 

3. Fakturera löpande – gärna i förskott 

Att skicka iväg sina fakturor i tid eller att göra det i förskott påverkar företagets likviditet i stor omfattning. När det gäller att fakturera i förskott är det olika i olika branscher vad som är ”ok” att fakturera innan eller efter ett projekt. Vårt råd är gärna att testa med nya kunder med att vara rak och fakturera en leverans i förskott.  Detta kan också vara ett sätt att känna lite mer trygghet om du inte är hundra procent säker på kundens förmåga att betala. När kundernas faktureras löpande minska risken att hamna i likviditetsbrist – trots att bolaget har intäkter. Återigen viktigt med rutiner för fakturering. 

4. Ha koll på hur det går för dina leverantörer

Samma sak som med dina kunder – har du koll på hur det går för dina leverantörer. Hur skulle ett leverantörsstopp påverka din verksamhet? Hur stor påverkan skulle det få? Kan du säkerställa detta genom att ha flera leverantörer – allt för att du inte ska få ett produktionsstopp, vilket skulle vara förödande för ditt bolag. 

5. Betala skatten i tid

Skatteskulder vill du inte ha. Rent generellt leder skatteskulder oftare till betalningsanmärkningar än andra skulder. Skatteverket stämmer av företagets skattekonto den första helgen i varje månad och om underskottet är på 10.000 kronor eller mer skickas ett betalningskrav till företaget. Om sedan underskottet kvarstår vid nästa avstämning överlämnas skulden till kronofogden. Hej då kreditvärdighet.

6. Öka din vinst och vinstmarginal (lätt sagt eller hur? 😅 Men viktigt!)

Ökad vinst kan ske med både ökad omsättning och sänkta kostnader. Hit vill alla såklart – men en god vinstmarginal oavsett omsättning är ofta att föredra.  Ökad vinst eller vinstmarginal under längre tid bidrar till en ökad kreditvärdighet. En högre vinstmarginal är synonym med en större ekonomisk trygghet i företaget. Ett snabbt sätt att öka marginalerna är att skära i företagets kostnader. Du har säkert både fasta och rörliga kostnader som kan klippas rejält. Läs också: 6 enklaste sätten att spara pengar i företaget”. Vinstmarginalen är en viktig faktor i kreditgivarnas scoringmodeller. Ju högre den är, desto bättre är det överlag och desto bättre villkor kan företaget erbjudas. 

7. Ha inte för stora skulder

Enkelt. Ju högre skuld ditt företag har desto högre risk för en långivare att ge ut en lån till företaget. Om ni beviljas ett lån får ni förmodligen betala högre ränta, vilket medför ökade räntekostnader, vilket leder till sämre kassaflöde och försämrad kreditvärdighet. 

8. Återinvestera företagets vinster – väx med egna pengar

Många av bolagen med hög rating har växt på egen hand. Ett sunt sätt är att återinvestera företagets vinst i verksamheten istället för att låna till finansieringar. Om detta är möjligt är det ett smart sätt att växa bolagets eget kapital och hålla nere skuldsättningen. En god balans mellan lånat och eget kapital ökar chanserna att få en bra rating! 

9. Låg personalomsättning

Personalkostnader är den enskilt största kostnaden för de allra flesta bolag. Att hålla en låg personalomsättning  är därför gynnsamt för  företagets kreditvärdighet. Samt att en låg personalomsättning vittnar också om en grundtrygghet i företaget vilket kan vara en förutsättning för att bättre prestationer. 

10. Hög kundnöjdhet

Indirekt så är en hög kundnöjdhet ett bra nyckeltal när det gäller saker som långsiktigt ökar kreditvärdigheten hos ett bolag. Nöjda kunder leder i det långa loppet ofta till ökad omsättning och bättre resultat. 

11. Förbättra ägarnas och styrelsemedlemmarnas privatekonomi

Ägare och styrelsemedlemmar med dålig privatekonomi kan påverka företagets kreditvärdighet negativt. Att ha koll och kontroll över detta är något man måste ha. Anmärkningar hos Kronofogden är särskilt dåligt och extra viktigt för mindre och nystartade bolag.

12. Lämna i bokslutet i tid

Långivare tittar nästan alltid på ett företags bokslut. Om det inte skulle finnas tillgängligt minskar sannolikheten för att få ett lån beviljat drastiskt. 

13. Representativ image på nätet

Detta kanske är en punkt som många inte riktigt tänker på. Men idag tittar långivare inte bara på det rent konkreta sakerna ur ett ekonomiskt perspektiv. Till vanligheten hör faktiskt att långivarna också gör bakgrundskontroller från vad de hittar på nätet. Det kan handla om sociala medier, omnämnande i bloggar och branschmedia eller hur företagets upplevs av kunder på jämförelsesajter. 

 

Du vet väl om att du ökar företagets kreditvärdighet genom leasing? Inte.

Kolla ditt företags kreditbetyg kostnadsfritt här!

Kolla ditt företags kreditbetyg

Få svar inom 30 sekunder.