Sitter du i tankar på att sluta ”leka jobb” och istället köra egen låda? Eller ska du kanske driva verksamheten vid sidan av ditt vanliga jobb? Då kan en enskild firma vara det perfekta sättet att testa din idé.

Att starta en enskild firma är superenkelt. Dock finns det vissa saker som du ska tänka på. Men få ingen administrativ panik nu – i det här blogginlägget går vi igenom allt med dig så klart och tydligt som möjligt.

Vad kostar det att registrera en enskild firma?

Registrera dig på bolagsverket genom deras e-tjänst kostar 1.100 kronor. That’s it. Sedan kostar det såklart några hundralappar att göra ändringar i framtiden om du skulle vilja registrera ditt företagsnamn eller göra ändringar och så vidare. Men för att köra igång och kunna börja fakturera är den enda kostnaden 1.100 kronor. 👍 Läs mer om alla priser på bolagsverket. 

Enskild firma = DU är personligt ansvarig för företaget. Du och ingen annan. 

Låter jobbigt. Ja, det kan bli jobbigt om du inte sköter din verksamhet. Den som har ett sinne för ordning och redan och ett sunt förnuft har inget att frukta. En enskild firma, eller enskild näringsverksamhet som det även kallas, är en företagsform som drivs av en ensam privatperson som ägare. Det allra viktigaste som skiljer enskild verksamhet från till exempel aktiebolag är att det är du som är den juridiska personen. Den enskilda firman är alltså direkt kopplad till dig som person.

Till exempel så används ditt personnummer istället för ett organisationsnummer, vilket innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, skulder och ingångna avtal. Så, om ditt företag ska ta några vidare risker så rekommenderar vi att du istället startar till exempel ett aktiebolag.

Men om du bara ska fakturera lite tid för ett jobb eller enklare uppgifter utan att ta några finansiella risker i din verksamhet så passar enskild firma perfekt. Väl värt att tänka på om du vill köra med både hängslen och livrem är att teckna en företagsförsäkring.

En enskild firma kan ha anställda – grymt va!

Vad många inte tror eller kanske tänker på (det är inte så vanligt) är att enskilda firmor faktiskt kan ha anställda. Dock ska du tänka på att när du anställer första gången måste du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Det är till och med möjligt att ha flera olika verksamheter

Något annat som också inte många tänker på är att det faktiskt är fullt möjligt att ha flera olika verksamheter i sin enskilda firma. Du måste dock bokföra de olika verksamheterna tillsammans och betala skatt för dem tillsammans.

Och du behöver ingen revisor (i de flesta fall)

I de allra flesta fall behöver du som enskild näringsidkare ingen revisor – vilket gör det billigare för dig – men kom ihåg att du måste bokföra alla ekonomiska transaktioner. Bokföring slipper ingen företagsform undan.

Funkar för dig som är under 18 år

Varför vänta med att driva eget tills att du är 18? Då måste du tänka på att om du som driver företaget är mellan 16 och 18 år gammal har samtycke från förmyndare och överförmyndare för att driva ditt företag. Till exempel föräldrar, när det gäller överförmyndare finns det i varje kommun. Det går till på så sätt att du och dina föräldrar ansöker om samtycke från överförmyndare på en särskild blankett som du får från din kommun.

Dessutom är det enkelt att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag – vilket är grymt när du skalar din business!

Om din verksamhet flyger och växer så att det knakar kanske det har blivit dags att ombilda den till ett aktiebolag. Här nedan hittar du en lista med ett antal tillfällen då det kan vara värt att fundera på att ombilda till ett aktiebolag.

  • När intäkterna från firman är din huvudsakliga inkomstkälla.
  • När du behöver göra stora investeringar.
  • När du anställer medarbetare. Ett aktiebolag är mer skattemässigt fördelaktigt och tryggare för dig och de anställda.
  • När årsinkomsten passerar gränsen för statlig skatt (519 400 kronor inkomståret 2020).

För-och nackdelar med att starta en enskild firma

För- och nackdelar med enskild firma

Det finns såklart massor av för- och nackdelar med alla typer av olika företagsformer. Det handlar om att välja en företagsform som passar din idé och din verksamhet – här gäller det att tänka efter lite vilken typ av verksamhet som du har och vilket mål som du har med den. Viktigt att tänka på är också att det är relativt enkelt att ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag om du skulle satsa mer på din verksamhet.

Fördelar:

  • Det är enkelt att registrera – och du är snabbt igång med din verksamhet.🤘
  • Du behöver inget startkapital. (Aktiebolag kräver minst 25.000 SEK i startkapital)
  • De sociala avgifterna i enskild firma är lägre än i aktiebolag.
  • Driver du enskild firma kan du få sjukpenning från Försäkringskassan från andra dagen, precis som när du är anställd. Driver du aktiebolag ska ditt bolag betala sjuklön de första 14 dagarna.
  • Om du ska ta ut föräldrapenning eller sjukpenning får du ersättning baserat på en schablonlön i branschen.

Nackdelar

  • Det finns ingen tydlig gräns mellan din privatekonomi och företagets ekonomi. Du som ägare är alltid ansvarig för den enskilda firmans åtaganden, vilket innebär att om företaget går omkull riskerar även du personlig konkurs. Det är därför viktigt att inte ta några större ekonomiska risker.
  • Glöm friskvårdsbidrag och löneförmåner eftersom du inte räknas som anställd.
  • Du kan inte investera vinsten i aktier och fonder i företagets namn. 😥

 

Starta en enskild firma - så funkar det!

Så startar du din enskilda firma – steg för steg!

Ansök om F-skatt

Detta innebär att du själv betalar in skatt och egenavgifter på ditt företags inkomster. Har du en anställning parallellt ska du ha FA-skatt. Då får du, förutom F-skattsedel, även en A-skattsedel som används i din anställning. Ansök om F-skatt här!

Registrera för moms

När du registrerar dig för moms får firman ett momsregistreringsnummer.
Registrera dig för moms här!

Öppna ett separat bankkonto endast för företagets pengar

Att skicka in företagets pengar på ditt privata kontot är som att be om huvudvärk. Gör det inte. Öppna istället ett eller flera nya konton där du hanterar företagets pengar. Så ett smart sätt att spara oerhört mycket tid och bekymmer är att skilja helt på företagets pengar dina privata pengar.

Försäkra dig – det är smart! 

Många egenföretagare, det gäller alla företagare, inte bara personer som driver enskilda firmor, är ofta ganska dåliga på att tänka trygghet. Bara för att du har ett företag och det går som tåget, och du tänker framåt måste du ha någon slags trygghet om det oväntade händer. Undersök därför vilka försäkringar som du kan tänkas behöva. Kanske en sjukvårdsförsäkring om du skulle bli sjuk, en ansvarsförsäkring om du eller någon anställd hamnar i en tvist. Någon slags grundtrygghet är alltid en bra bas – oavsett hur optimistisk och framåtlutad du är.

Läs mer om att starta företag på verksamt.se som är svenska myndigheters gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster.

Mer information om enskild näringsverksamhet
https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-foretag/enskild-naringsverksamhet

Information om enskild näringsidkare hos Bolagsverket
https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/enskild