Krönika: elva år med 99mac

Den 4:e Maj 2001 startade jag ett forum för Mac-användare som fick namnet 99mac. 99% Mac och 1% övrigt. En sida som skulle dominera min vardag under elva år och som fick större spridning än jag vågat hoppats på. Från en kärngrupp på ett par hundra användare till en skandinavisk community på runt 100 000 medlemmar.

2001 var sociala media inte uppfunnet och det lilla som fanns var hemmasnickrade forum med begränsad funktionalitet. Jag fastnade för en amerikansk sida för Suzuki Hayabusa motorcyklar med ett litet forum som var bländande bra. Jag satt som fastklistrad och följde alla diskussioner och lärde mig massor om dessa grymma motorcyklar – slutade med att jag köpte en Hayabusa själv.

Där fick jag också idén till ett eget forum och snart var 99mac.com lanserad. Sidan startades precis innan iPod lanserades och iMac G4 nådde världen – Apple ökade tempot och blev ett varumärke som alla ville förknippas med. Sidan växte från några hundra medlemmar till tusentals, tiotusentals och nästan 100 000 medlemmar 2010.

Under åren träffade jag Steve Jobs och var på en mängd Apple keynotes i Boston, New York, San Francisco och Paris. 99mac var först med en mängd scoop genom åren och var först med produktbilder på Power Macintosh G5.

2012 valde jag att sälja 99mac till fantastiska Sweclockers med Edin i spetsen. Han är fantastisk på att driva redaktion och få nyhetsflöde som sprider sig över landet. Idag heter sidan 99.se och har bytt fokus mot teknik i allmänhet.

99mac skriver om oss på PerMånad här: Leasa med PerMånad

Martin Björnström fortfarande aktiv inom Mac-världen

Jag har alltid kör Mac och använt Apple-produkter och det fortsätter än idag. Få har så många iOS-enheter att uppdatera när Apple släpper nyheter.

Idag driver jag LeaseCloud AB som är en Fintech startup inom leasing. Vår plattform digitaliserar hela leasingprocessen vilket ger låga priser och stor valfrihet för alla. Det blir möjligt för företag att erbjuda månadspriser i e-handel och butik med omedelbar signering och leverans.

Historien bakom PerMånad

Det här är en klassisk startup-historia. Grundaren ser en möjlighet och tänker “varför har ingen gjort detta tidigare” och startar ett företag. Kunderna älskar idén och företaget växer. Några år senare säger många “har inte det här alltid funnits?”. I mitt fall startar historien för 25 år sedan så det tog några år för mig att våga ta steget.

Här är historien bakom PerMånad: https://www.permanad.se/om-permanad/