”Idag kan jag nästan få en tillfredsställande känsla när allt kör ihop sig. Kanske lite sjukt, men så är det.”


Grundaren Eric Ljudén – om att ha ständig brist på pengar, träningsvärk i huvudet och vad du som nybakad entreprenör bör tänka på. Eric har gått från tunga positioner som kommersiell chef på bolag som Tre och Tele2. Men efter många år bestämde han sig för att testa sina egna idéer. 2020 grundade han elcykeltjänsten GuestBike tillsammans med tre andra entreprenörer.

– Jag har alltid älskar att bygga saker. Jag nådde den punkten i mitt liv att jag kände att det var dags. Det var nu eller aldrig.

Varför just elcyklar?

– Jag har alltid åkt mycket skidor, och ett problem som jag alltid har tänkt på är att det ofta är trångt på skidorterna. En kväll var det någon som sa ”surfare tar ju cykeln till stranden, varför tar inte skidåkare cykeln till backen” – och där och då föddes idén. Vi började köpa in elcyklar som vi modifierade och sålde vidare, men efter ett tag märkte vi att det var fler som vill låna cykeln än att köpa den. Då gjorde vi en tjänst av vår produkt istället.

En viktig framgångsfaktor när det gäller entreprenörskap är att tidigt våga testa och misslyckas. Hur går det med dina misslyckande?

– Det går ganska bra, tycker jag. De är under kontroll. För varje hinder som man tar sig över som egenföretagare så får man en exponentiell tillväxt av sitt självförtroende. Det känns som en av de största skillnaderna från att vara anställd. Att man varje morgon vaknar upp med en ständig träningsvärk i huvudet. Samtidigt märker man hur mycket starkare man blir mentalt på att hantera utmaningar. Idag kan jag nästan få en tillfredsställande känsla när allt kör ihop sig, kanske lite sjukt, men så är det.

 

”De allra flesta överskattar vad de kan göra på kort sikt, och underskattar vad de kan göra på lång sikt.”

 

Vilka saker är viktiga att tänka på när man startar ett företag?

– Att driva eget är att hantera problem. Det kokar alltid ned till problemen – och hur bra du är på att lösa dem. Alla framgångar eller framsteg är alltid resultatet av en serie misstag. Entreprenörskap handlar om att ta sig igenom denna serie av misstag och problem. Och att vara tillräckligt smart på hur man arbetar med att eliminera alla misstag. Så att man helt enkelt så snabbt som möjligt antingen undviker misstagen eller snabbt fixar dem så att man kan gå vidare. För i ärlighetens namn, vissa misstag vill du verkligen inte göra. Men produkten av att komma igenom en del kriser och lösa svåra misstag längs vägen gör att man till slut får ett starkare självförtroende . Nu för tiden sitter jag ganska lugnt i båten – även när havet stormar.

Finns det något ”bästa tillfället” i livet att starta eget?

– Kort svar: Nej. I efterhand är det ju världens enklaste sak att tänka: ”varför startade jag inte eget när jag pluggade” eller ”Jag skulle startat eget innan jag skaffade familj”. Men sådana där tankar har man ju inget för, det är ju bara efterklokhet, vilket i praktiken är helt meningslöst. Man fattar alltid beslut efter rådande omständigheter och så gör man en avvägning. Så mitt svar blir: Sätt igång redan idag, det blir knappast bättre bara för att du väntar till imorgon.

Vilken erfarenhet tar du med dig från dina tidigare jobb?

– En sak som jag märkte med att driva eget – är hur fort allt går. Från beslut till att börja göra saker, det kan ibland handla om minuter, där samma sak kan ta ett år att implementera i ett stort bolag. Men en stor skillnad är också att de stora bolagen har helt andra muskler när de väl bestämmer sig. Då händer det grejer. Då märks det att man har 100 miljoner i budget istället för 10.000 kronor. Det är därför som det blir så viktigt med growth hacking när man driver eget. Att man måste se till att få ut maximalt av varje investerad krona – överallt.

 

”Nu för tiden sitter jag ganska lugnt i båten – även när havet stormar. ”

 

Vad är målet med GuestBike?

– En sak har jag lärt mig från skidåkningen – att passion är allt. Jag tror att det är kontraproduktivt att tänka på pengar i den fasen där vi är idag. Allt vårt fokus idag handlar bara om att göra produkten så bra att alla vill använda den. Punkt slut.

– Jag tror alldeles för många tänker ”Hur kan vi tjäna så mycket pengar som möjligt” istället för att tänka ”Hur kan vi tillföra så mycket värde som möjligt?”. I slutändan vill alla såklart tjäna drivor med pengar, det ska man aldrig sticka under stolen med. Men. Det är ett jävligt stort MEN. Om man tillför värde så tjänar man också oftast pengar i relation till det. Om du har byggt en applikation som Facebook – som 90% av jordens befolkning använder varje dag – så tjänar du också pengar i relation till det värdet som du har skapat genom att bygga och tillgängliggöra plattformen. Så, om du inte tillför något värde, blir det oftast heller inte särskilt mycket pengar. I slutändan handlar det om vilket värde du har tillfört samhället som du lever i. Det är allt.

Spana in Eric Ljudéns start-up här: GuestBike.com

 

Erics 5 tips till dig som vill testa din idé och köra eget!

Att vara entreprenör innebär att du har köpt det fetaste åkpasset på livets berg-och dalbana. Grattis! Här är några saker som du enligt Eric Ljudén på GuestBike bör tänka lite extra på.

1. 🏎 Kör! Lyssna inte på nej-sägare

Om du har bestämt dig så ska du köra. Lyssna inte på nej-sägare. Vi människor är byggda för att ta så lite risk som möjligt. Det är genom att utmana de känslorna som du kan utvecklas som människa. Låt aldrig en annan människa definiera vem du är och vad du vill göra.

2. 💪 Ta i – så mycket du bara kan!

Dröm stort. Måla med den bredaste penseln du kan hitta. Här finns absolut inga gränser. Det handlar om att ta i så mycket du bara kan. Höga mål och stora visioner är många gånger sakerna som får dig att jobba de extra timmarna eller lägga ned den extra energin för att göra det riktigt bra.

3. 💸Tänk kortsiktigt

Var realistisk. Väldigt realistisk. Grundläggande för alla lyckade entreprenör att de har koll på läget. Det är extremt viktigt att ha en realistisk uppfattning av nuläge och framtid. Om du inte tjänar några pengar idag – hur ska du försörja dig? Genom ett annat fast jobb? Eller kanske du kan sälja timmar? Hur ska du försörja dig på ett realistiskt sätt- utan att du sätter din hälsa i pant. För kom ihåg. Ingen idé är värd att offra hälsan eller livet för.

4. 💥 Misslyckas så ofta och fort som möjligt – men tänk på dina resurser

Att vara snabb i utförande-fasen är ett litet bolags främsta styrka. Som liten är du mer snabbrörlig än dina konkurrenter. En sak som tar månader av förberedelser för ett stort bolag kan du säkert göra på två timmar. Utnyttja detta på ett sätt som gör att du snabbt kan testa och utvärdera olika saker.

5. 🤯 Absolut, du gillar utmaningar och problem. Men pallar du stressen?

Som entreprenör har du alltid brist på pengar. Acceptera att det är en del av livet som entreprenör. Lär dig älska stressen och pressen, för oavsett om du gillar det eller inte så kommer du som ansvarig alltid vara den som skiten fastnar i när det blåser. Utmaningar är en sak . Stress en annan. I grund och botten handlar det om att göra saker som man mår bra av. Det finns ingen mening i att försöka göra något bara för att andra gör det. Är du bra på att hantera olika former av stress, då kanske entreprenörslivet är en grej som du borde testa.

 

Har du koll på företagets alla kostnader? Eller finns det saker att ta bort som ändå inte ta er dit ni vill?

Läs 6 enkla tips för att spara pengar i företaget (som inte handlar om att vrida ned rumstemperaturen på kontoret eller snåla på kaffet).

 

Du vet väl om att du ökar företagets kreditvärdighet genom leasing? Inte. Kolla ditt företags kreditbetyg kostnadsfritt här!

Kolla ditt företags kreditbetyg

Få svar inom 30 sekunder.

 

Vi döljer inga kostnader

Permånad strävar efter transparens och tydlighet och vill inte dölja några kostnader. Du betalar när du har produkterna så enkelt är det.
Här kommer en breakdown:

Frakten? Den bjuder vi på.

 

Uppstartsavgift, Nej tack.

Många tar en administrationsavgift för att överhuvudtaget skapa ett avtal. Det gör inte vi och kommer aldrig att göra heller.

 

Avi-avgifter = 0kr vid autogiro.

Pappersfaktura kan variera mellan 50-90 kr per faktura beroende på bank. Vi samarbetar med flera finansiella partners för att möjliggöra kredit till så många företag som möjligt.

 

Månadspriset eller kvartalspriset

Inga konstigheter, du får första fakturan efter alla produkter är leverade, där efter faktureras du i förskott.

 

Försäkring – Valfri

Försäkringen är valfri, och priset för denna redovisas separat. Din försäkringen skyddar dig mot stöld & skada under avtalstiden med en låg självrisk drygt 1000kr (Varierar från 1000-2000kr beroende på bank och ev. produkt tänk drönare.)

Med försäkringen följer också gratis låne-enheter medan din utrustning repareras eller tills ersättningsenheten anländer, så att din verksamhet kan fortsätta utan större avbrott.

Priset då? Det är 5,5 % årligen av produktens värde.T.ex. en iPhone värd 10 000 x 5,5% = 46 kr/mån.

 

Räkneexempel:

Du beställer 2 Macbooks á 500kr/mån (ungefär 16 000kr) den 18 april och väljer att betala månadsvis. Dina produkter levereras den 19 april och ditt avtal kommer att starta 1 maj (11 dagar).