Ok, du har kommit på en superbra produkt eller tjänst som kommer lösa mängder av potentiella kunders problem.
Coolt!

 

Vad är nästa steg? Starta företag, skapa en logga och börja lägga SoMe-strategier, sända e-mail till alla de där kunderna därute som du ju vet verkligen behöver det du erbjuder?
Nja…

 

Var smart, gör din research först.

Det här är lite som att “kill your darlings” man vill egentligen inte veta om behoven eller konkurrenter finns för idén är så galet bra och unik och det är klart hela världen vill ha den!

 

MEN – Vare sig man startar ett företag eller introducerar en ny tjänst eller produkt för att växa sitt företag behöver man ställa sig några grundläggande frågor:

 

1. Vem och var är min kund?

2. Är min tjänst eller produkt relevant?

3. Hur stor är marknaden och vilka konkurrenter finns det?

4. Hur ska jag nå ut till min kunder och särskilja mig från mina konkurrenter?

5. Vilken teknik och utrustning behöver jag för att växa/starta företaget?

 

Svaren på frågorna 1 till 4 gör man enklast genom att göra en konkurrensanalys.

 

Konkurrenterna – en guldgruva av information!

Även om din produkt eller tjänst är supersmart – är den med största sannolikhet inte helt unik.
Ta redan på vilka företag som säljer liknande produkter eller tjänster och börja utvärderingen – vilka du ska undvika eller rent av utmana.

 

Det handlar inte bara om att identifiera dem utan även om deras strategi och tillvägagångssätt. Du får värdefull kunskap helt gratis! Använd de bra sakerna och gör en strategi om hur din vara/tjänst kan vinklas på ett ännu bättre sätt, fylla andra typer av funktioner och inte minst att få koll på prisbilden och insikter om dina kunder.

 

Här är troligen Google din bästa vän, prova till exempel att skriva en mening/fråga om ett problem som din tjänst eller produkt skulle kunna lösa, då kommer mängder av företag upp men också inlägg i olika forum där man ger tips till varandra. Det ger dig även en insikt i vad dina potentiella kunder verkligen tycker, behöver och vilka företag eller tjänster och produkter som det tipsas om.

 

Som grädde på moset har du även fått lite SEO-insikter också. Det är via konkurrenter och och intresseforum som du får en första inblick i vilka sökord och fraser som gäller och dessutom hur du kan paketera och kommunicera.

 

Kunden – slipp uppfinna hjulet igen

Idag finns mängder med företag som erbjuder diverse olika kundanalyser för redan etablerade företag, som kan berätta om allt från hur kunderna kommer till hemsidan, köpbeteenden och prismedvetenhet osv. Men hur gör man om man står i startgroparna att starta ett företag?

 

Ett bra första steg kan vara att kolla in Internet stiftelsen egna guide ”var finns min kund” Det är Internetstiftelsen som bett KTH Innovation och Tillväxtverket att ge lite mer konkreta och praktiska insikter och tips. Det är gratis och tar ca. 50 min. Väl värt att se!

 

Innan du startar ditt företag kan du med fördel gå in på Verksamt.se. Här hittar du väldigt mycket bra information och e-tjänster som hjälper dig vidare utan kostnad.

 

Vilken företagsform ska man ha då?

När du har gjort dina analyser och fått en mer realistisk överblick på konkurrenterna, kunderna och deras behov och om din produkt eller tjänst håller måttet är det dags att ta nästa steg och det finns flera företagsformer att välja mellan.

 

De tre vanligaste företagsformerna:

Enskild näringsverksamhet/ Enskild firma – här är du personligt ansvarig och ensam ägare.
Kan vara praktiskt att starta med om du kanske vill smygstarta lite och driva ditt företag vid sidan om ditt vanliga jobb? Med Enskild verksamhet kan man nämligen välja både FA och F-skatt (FA-skatt är då du både kan jobba som anställd och ha F-skattebevis för att kunna fakturera). Det är viktigt att förstå att man är ansvarig som privatperson – det är alltså dina privata medel som betalar för bolagets skulder och ingångna avtal.

 

Ni kanske är två? Då finns Handelsbolag, även kallat kommanditbolag.
Det är en företagsform med minst två bolagsmän (delägare) som kan vara både privatpersoner och företag. Det man måste ha lite koll på här är att man även i denna form har personligt ansvar dvs. Man måste gå in med sitt eget företags eller privata kapital för det gemensamma handelsbolagets skulder och avtal.

 

Aktiebolag, här kan det vara flera ägare. Och för att kunna starta bolaget ska man ha minst 25 000 kr i aktiekapital. Här behövs också en styrelse och här har man inte heller personligt ekonomiskt ansvar. Idag är det väldigt lätt att skaffa ett AB. Via till exempel Fortnox  kan du får ett lagerbolag (ett vilande aktieföretag) inom loppet av två timmar med ett organisationsnummer att anmäla till skatteverket. Även Visma har ett erbjudande där du får ett lagerbolag på köpet om du köper deras ekonomiprogram.

 

Mer om bolagsformer och vilken typ som passar dig finns på Verksamt.se.

 

Några andra smarta länkar att kolla in:

PWC har samlat de 5 vanligaste fallgroparna för nya företagare och hur man undviker dem.

Även Fakturino har lite matnyttig information.

Slutligen en makalöst bra sida med tusentals tips och artiklar, för företagare i uppstartsfasen, av olika experter samlade på ett och samma ställe är Företagande.se Allt från vilken bolagsforms om passar dig till bokföring, skatter och prissättning.

 

Ett litet tips till, en av de vanligaste fallgroparna, enligt PWC och Fakturino, är att låsa kapital på utrustning…men det kan ju Permånad.se hjälpa dig med.

 

Skriven av:

Ingela Norlander