PerMånad har som första svenska sajt testat nya MacBook Pro Core i9 (2018). Datorn vi testat har följande konfiguration:
  • MacBook Pro 15-tum Touch Bar
  • 2.9GHz Core i9 processor med sex processorkärnor
  • Radeon 560X 4GB Grafikkort
  • 32GB 2400mhz DDR4 minne
  • 1TB SSD

Förpackning & uppstart

Det är alltid ett nöje att packa upp nya Apple-produkter. Själva förpackningen och innehållet i boxen är till synes oförändrat sen förra generationen. Datorn i sig har även den samma design, de stora nyheterna finner man på insidan! När man startar upp nya MacBook Pro får man ställa in Touch ID fingeravtrycksläsaren, nya Hej Siri funktionen och välja om man vill ha den nya True Tone funktionen påslaget eller ej. Jobbar man med foto och tryck vill man troligen ha full kontroll över skärmens färger och lämna det avstängt (det går alltid att slå på igen inifrån inställningarna).

Tangentbordet

Det uppdaterade tangentbordet är märkbart tystare jämfört med 2017 modellen som är betydligt ”klackigare”. I övrigt känns och fungerar det likadant. Personligen föredrar jag dessa tangentbord jämfört med föregående generation, men jag vet att många tycker annorlunda. Det nya tangentbordet har ett silikonskydd under tangenterna som dämpar ljudet. Många spekulerar om detta skydd även är till för att skydda mot smuts som kan fastna i tangentbordet, ett problem som föregående generationen var känd för. Med tiden kommer vi få reda på om detta problem har lösts helt med det nya tangentbordet.

True Tone skärmen

True Tone är en ny funktion som justerar vitbalansen på skärmen baserat på omgivningens ljus. Funktionen har tidigare funnits på iPhone och iPad och kommer nu till Macen. True Tone är svårt att fotografera men märks när man arbetar med datorn. Det ger helt klart en behagligare ton som är trevligare för ögonen. Mest dramatiskt är det när man arbetat med det ett tag och sedan stänger av det – då ser skärmen helt blå ut. Klart trevlig funktion som även fungerar ihop med 27-tums LG UltraFine 5K skärmen. När datorns inbyggda skärm justerar vitbalansen gör även den externa LG skärmen det. Har man väl vant sig vid True Tone känns det stenålders att gå tillbaka till ”blåa” skärmar igen.

Nya T2 chippet & ’Hej Siri’

Jag tillhör en av de få som faktiskt använder Siri dagligen och välkomnar funktionen ’Hej Siri’ som nu finns på MacBook Pro tack vare det nya inbyggda Apple T2-chippet. Det har fungerat riktigt bra för mig och Siri svarar snabbt och förstår mig i de flesta situationer. T2 chippet erbjuder även ökad säkerhet vid inloggning och användning av Touch ID.

Nya 6-core Intel Core i9 processorn

Det är mäktigt att se 12 processorstaplar samtidigt inne i aktivitetskontrollen! Detta då Core i9 precis som Core i7 har stöd för hyper-threading vilket skapar 6 virtuella kärnor, så det blir totalt 12. Man får den där ”iMac Pro” känslan där allting går extremt kvickt och det blir inte mycket väntande. Vi har testat datorn i Geekbench där den presterar 5529 på Single-core och 23606 på Multi-core. I Maxon Cinebench R15 får datorn 896 på CPU test och 105,17fps på OpenGL testet. Trots alla dessa tester är datorn helt tyst och inte ens varm.

Snabbare grafikkort och upp till 4TB SSD

Båda modeller av MacBook Pro får nu 4GB grafikminne med de nya Radeon 555X och 560X grafikkorten. SSD diskarna är nu ännu snabbare och finns i upp till 4TB storlek. Detta gör dock att priset skjuter iväg rejält – vi tror att de flesta kommer att välja 1TB lagring som är mest prisvärt. Vi har testat SSD disken med Blackmagicdesign Disk Speed test där den presterar 2685,7MB/s på skrivning till disk, och 2706,7MB/s på att läsa. Klart imponerande.

32GB minne och större batteri

32GB internminne är något som proffsen frågat efter i flera år – och nu är det äntligen verklighet! Apple har utrustat datorn med ett 10% större batteri för att klara av den extra kraften som krävs för de nya 2400mhz DDR4 minnena. PerMånad har inte haft datorn tillräckligt länge för att kunna testa batteritiden på datorn, men enligt Apple skall den klara 10 timmars normalt användande precis som förra generationen. Trots det större batteriet är datorn precis lika tunn och lätt som tidigare.

Slutsats

Den nya True Tone skärmen, uppdaterade tangentbordet och ’Hej Siri’ är alla trevliga funktioner. Det som verkligen lockar till en uppgradering är de nya processorerna med upp till 100% ökad prestanda gentemot förra generationen, och stödet för 32GB internminne. Att man får snabbare SSD:er och starkare grafikkort är grädde på moset. För många innebär denna generationen att man kan jobba professionelt ute på fältet, och inte behöver ha en stationär dator längre. I kombination med en eller två 27-tums LG UltraFine 5K skärmar blir den här datorn ett riktigt kraftpaket! För den som vill ha ännu mer kraft finns nu även BlackMagic eGPU som är ett kraftfullt externt grafikkort byggt speciellt för nya MacBook Pro.Var först med nya Core i9 MacBook Pro, beställ din idag! Just nu har vi denna konfiguration i lager för omgående leverans – samma som vi testat ovan:MacBook Pro 15-tum 2.9GHz Core i9, Radeon 560X 4GB, 32GB minne, 1TB SSD

MacBook Pro 15-tum Touch Bar från 679kr/mån

MacBook Pro 13-tum Touch Bar från 511kr/mån

Har du frågor? Använd chatten i nedre högra hörnet för svar på en minut nästan dygnet runt!